Sinan Ateş iddianamesi tamamlandı: Eşinin ifadesine üç cümle ayrıldı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından eski Ülkü Ocakları Başkanı Ateş’in öldürülmesine ilişkin soruşturmada 22 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame tamamlandı. İddianamenin ayrıntılarına Odatv ulaştı. İddianamede Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş’in beyanına ilişkin sadece üç cümle ayrıldı.

ÜLKÜ OCAKLARI VE MHP YOK

Cinayet şüphelilerinin Ülkü Ocakları ve MHP ile temaslarına iddianamede yer verilmedi. Ülkü Ocakları yöneticilerinin ifadelerinde “MHP üyesi değiliz” dediği bölüm öne çıkarıldı.

Ancak Tolgahan Demirbaş’ın, eski MHP milletvekili Olcay Kılavuz’un evinde yakalanması da iddianamede yer almadı.

ATEŞ’İN KONUMUNU POLİS MÜDÜRÜ PAYLAŞTI

İddianamede cinayetin azmettiricisi olarak yer alan şüphelilerden Tolgahan Demirbaş’ın, talebi üzerine Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amiri olarak görev yapan Mustafa Ensar Aykal, Sinan Ateş’in cep telefon numarasını olaydan 8 ay önce sorguladı ve adres, telefon, konum gibi kişisel bilgilerini alarak, saldırıyı gerçekleştiren Eray Özyağci’ye verdiği belirtildi. Demirbaş adresi neden istediği sorusuna “Sinan Ateş’in ikametinin önünde pankart asılması düşüncesi gündemdeydi” yanıtını verdi.


KİMSEDEN YARDIM ALMADIM

Sinan Ateş’i öldüren Eray Özyağci, Ateş’i 3-4 yıldır tanıdığını belirterek, “Kendisini tanıdığımda Ülkü Ocakları Başkanıydı. Gösterdiğim vefaya karşılık vermediği için aramızda kişisel bir husumet oluştu. Kendisini yaralamak amacıyla birtakım planlama ve ayarlama yaptım, hiç kimseden yardım talep etmedim, her şeyi kendi imkanlarımla yaptım” dedi.

SİLAH BULUNAMADI

Tetikçi Eray Özyağci’nin olayda kullandığı tabancanın ele geçirilemediği; ancak olay yerinde tabancaya ait boş mermi kovanlarının bulunduğu belirtildi. Saldırganın savunmasında, saldırıyı ruhsatsız tabanca ile gerçekleştirdiğini kabul ettiği bildirildi.

MÜEBBET İSTENDİ

145 sayfalık iddianamede Sinan Ateş’i öldürdüğü belirtilen tetikçi Eray Özyağcı ile onu olay yerine getiren ve kaçıran Vedat Balkaya ile Suat Kurt hakkında “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Ayrıca şüphelilerden silahlı eylemi organize ettiği iddia edilen Doğukan Çep ve eski Ülkü Ocakları Yöneticisi Tolgahan Demirbaş hakkında suça azmettiren olarak “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

Şüpheliler Zekeriya Asarkaya, Hakan Saraç, Ufuk Köktürk, Mehmet Yüce, Mustafa Uzunlar, Aşkın Mert Gelenbey, Murat Can Çolak, Osman Bayraktar, Caner Güney, Umut Ersoy, Çağlar Zorlu, Aytaç Ataç, Emre Yüksel, Serdar Öktem, Erdem Karadeniz, Alper Atay, Mustafa Ensar Aykal’ın iştirak halinde işlenen suça yardım eden fail olarak maktule yönelik toplu halde, iştirak halinde “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan cezalandırılmaları talep edildi.

Şüpheliler Aytaç Ataç, Caner Günay, Doğukan Çep, Eray Özyağcı, Erdem Karadeniz, Hakan Saraç, Mehmet Yüce, Osman Bayraktar, Suat Kurt, Ufuk Köktürk, Umut Ersoy, Vedat Balkaya ve Zekeriya Asarkaya’nın adli sicil kayıtlarının bulunması nedeniyle tekerrür hükümlerinin uygulanması talep edildi.

Adli kontrolle serbest bırakılan 17 şüpheli hakkındaki soruşturma ise sürüyor.

“AZMETTİRİCİLER NEREDE”

Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş, sosyal medya hesabı X’ten iddianamenin sonuç kısmını paylaştı. “Böyle bir suikastı birkaç çapulcunun tasarlayıp planladığına inanmamızı gerçekten bekliyor musunuz?” diye soran Ayşe Ateş’in paylaşımı şöyle:

“İddianame burada. Peki, azmettiriciler nerede? Böyle bir suikastı birkaç çapulcunun tasarlayıp planladığına inanmamızı gerçekten bekliyor musunuz? Sırf bu iddianameyi hazırlamak için kamuoyunu neden bir buçuk yıl beklettiniz?”

NE OLMUŞTU

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş, 30 Aralık 2022’de, Ankara’da Çukurambar’da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Soruşturma kapsamında bugüne kadar aralarında tetikçi Eray Özyağcı, eylemi organize eden Doğukan Çep, eski Ülkü Ocakları yöneticileri Tolgahan Demirbaş, Emre Yüksel ve avukat Serdar Öktem ile 3 polisin de aralarında bulunduğu 22 kişi tutuklandı.

Soruşturma dosyası Ankara Başsavcı Vekili Durdu Özer ve savcı Durmuş Ali Kaya’ya verildi. Ayhan Ay da üçüncü savcı olarak dosyada yer aldı ancak süreçte aktif rol oynayamadı, dosyayı fiziki olarak da incelemedi. Daha sonra Durdu Özer’in de aralarında bulunduğu üç savcı dosyadan alındı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, dosyayı ilk savcı Ayhan Ay’a geri verdi.